dimarts, 28 d’abril del 2020

DIMECRES, 29 D'ABRIL

BON DIA! He vist que heu començat a entrar als classrooms, però no passeu pena perquè quan hi pengi qualque tasca vos avisaré al blog. Avui, si hi entrau, podreu veure el vídeo de na Núria Carsi fent de BOOKTUBER. Com vos vaig dir, estam començant i descobrint noves eines de feina. No passa res si ens equivocam, perquè així n'aprendrem.

LA FEINA D'AVUI ÉS AQUESTA:

Català: Fer una comprensió lectora.

Llegeix el text amb molta atenció. Primer fes-ne una lectura ràpida; després, torna a llegir el text lentament per a respondre al quadern de català  les preguntes. Pensa a deixar una línia entre una resposta i la següent pregunta i no descuidis la lletra. No oblidis posar majúscula quan comencis la frase.

ELS ARBRES
Les plantes primitives eren tan xicotetes que n’haurien calgut dotzenes per tapar l’extrem d’una agulla de cap. Aquestes cèl·lules tan menudes vivien als oceans de l’antiga Terra, i l’única cosa que permet classificar-les com a plantes és que necessitaven la llum del sol per a créixer. A partir d’aquests començaments tan humils, el regne de les plantes ha evolucionat fins a ser com el coneixem hui. Moltes plantes van quedar-se a l’aigua, però d’altres van colonitzar la Terra. Per aconseguir-ho els calia alguna cosa que les ajudara a suportar el propi pes i d’aquesta manera algunes plantes van anar desenvolupant un material anomenat lignina, que els va fer les tiges resistents i llenyoses i els va permetre créixer. Com que totes les plantes necessiten llum, les més altes van reeixir i en canvi les menudes no, ja que havien de sobreviure a l’ombra de les grans. Després van aparéixer les plantes amb un sol tronc gran: van ser els primers arbres. Els arbres grans, com les sequoies gegants de Califòrnia, poden pesar més de sis mil tones, cosa que fa que siguen la matèria viva més pesada que haja existit mai a la Terra. El tronc de la majoria dels arbres adults augmenta aproximadament dos centímetres i mig cada any. En climes temperats, el creixement sol produir-se només a la primavera i a l’estiu. El càmbium creix cap a fora i les noves cèl·lules que genera formen anelles visibles, una cada any. Si es compten aquestes anelles, es pot determinar l’edat de l’arbre.
___________________________________________________________________________
Cèl·lula: unitat microscòpica de la qual estan formats els éssers vius. Lignina: substància aromàtica natural que forma part de la paret de moles cèl·lules vegetals a les quals dóna duresa i resistència. Càmbium: teixit que permet el creixement de les tiges i les arrels dels vegetals que en tenen.

PREGUNTES:
1 On vivien les plantes primitives?
2 Quina grandària tenien aquestes plantes?
3 Què és el que permet classificar-les com a plantes?
4 Què va permetre créixer les plantes?
 Fulles enfiladisses. Tiges resistents i llenyoses. Els boscos tropicals.
5 Quin arbre gegant s’anomena en la lectura?
6 D’on són aquests arbres?
7 Escriu el nom d’alguns arbres que conegues.
• Pensa un poc més Unix cada frase feta, relacionada amb el món vegetal, amb el seu significat.
Ser de bona fusta. •                                   • Responsabilitzar-se.
Tindre molts pinyons. •                            • Ser robust.
Traure les castanyes del foc. •                 • Ser ric.


Matemàtiques: Practicarem l'enumeració. Heu d'anar a l'enllaç i clicar el paquet de les activitats de 4rt i fer els exercicis de llegir i escriure nombres.

https://clic.xtec.cat/projects/numeraci/jclic.js/index.html